Az NCD növekedést segítő folyamata

Az NCD által használt dézsa-hasonlat szemléletesen megmutatja, hogyan tud az NCD a közösségek segítségére lenni. Az NCD-kutatás tapasztalata szerint minden közösség dézsája "ereszt" valahol, vagyis a legkevésbé fejlett területen (a képen ezt a legalacsonyabb donga jelzi) elszalasztja (hagyja kifolyni) Isten ajándékait. Bármennyi időt, energiát és képességet öntünk a közösségbe, sok jó szándék vész kárba, ha nem "foltozzuk be" a lyukat, vagyis nem változtatunk a közösség leggyengébb pontján. Az NCD a legalacsonyabb dongára használja a "minimumfaktor" kifejezést.

Ha szeretnéd felismerni, melyik lehet a közösséged minimumfaktora, és szeretnétek növekedni azon a területen, a következő lépéseket kell megtenned:

1. Lépj kapcsolatba az NCD magyarországi Nemzeti Partnerével, hogy beléphess a honlapra, illetve feltehesd további kérdéseidet. Az árakról is tőle tájékozódhatsz.

2. Ha megkaptad a belépéshez szükséges kódokat, a közösségetek elvégezheti az NCD Állapotfelmérést. A kérdőív online vagy papíron is kitölthető. Minél több ember vesz részt a felmérésben, annál pontosabb eredményt kap majd a közösségetek, de harmincnál többen lehetőleg ne legyenek a kitöltők. Olyanok töltsék ki, akik:

  • rendszeres feladatot, szolgálatot látnak el a közösségben, ÉS
  • tagjai a közösségen belül valamilyen kisebb csoportnak, ÉS
  • rendszeresen részt vesznek a közösség istentiszteletén.

3. Amint az NCD Állapotfelmérés minden résztvevőjének válasza megérkezik az NCD központjába, elkészítjük a közösségre vonatkozó elemzést. Látni fogjátok, melyek a közösségetek legfőbb erősségei, amelyekért érdemes hálát adni Istennek. Figyelmeteket pedig ezután a minimumfaktorra fordíthatjátok. Ebben minden segítséget megad számotokra az NCD magyarországi Nemzeti Partnere, illetve a továbblépést támogató NCD-eszközök.

4. Az eredmények megismerése után azonnal el tudtok indulni a változás felé. Érdemes egyszerű tervet készíteni. Legcélravezetőbb, ha először azonosítod a kulcsembereket. Ők azok, akik amúgy is sokat tesznek a közösségért, kiveszik a részüket abból, amiben a közösség erős. Nekik a minimumfaktor miatti felelősségből is a többet kell viselniük. Gyakran előfordul, hogy a minimumfaktor azért alacsony, mert arra a területre a közösség kevesebb figyelmet fordít, mint más tevékenységekre. Így azt remélhetjük, hogy ha a minimumfaktor területeire több figyelem fordul - miközben a közösség élete változatlanul zajlik -, akkor hamarosan láthatóvá válnak a fejlődés jelei.

5. Ha úgy látjátok, hogy a fejlődésnek már egyértelmű jelei tapasztalhatók, változtak a közösség szokásai; és valószínűsíthető, hogy a közösség egészségesebbé vált, akkor ismételjétek meg az NCD Állapotfelmérést. Így azokon a területeken is követni tudjátok a változást, amelyekre most nem fordult különös figyelem. Ellenőrizni tudjátok, megjelent-e új minimumfaktor, amelyre figyelmet kellene fordítani. Abban is segít, hogy kiderüljön, nem éppen a közösség belső kultúrájának valamely eleme fogja-e vissza a fejlődést, amelynek megváltoztatásához nagyobb erőfeszítésre lesz szükség.

Magától terem a föld… Mk 4,28

Néhány NCD Állapotfelmérés után tisztán látszik majd, hogy a közösségetek a ráfordított idő, tehetség és talentum hatására gyümölcsöző módon gyarapszik. És az is, hogy ehhez nem volt szükség a közösség életének felforgatására, nem kellett gyökeresen új dolgokat bevezetni. Ehelyett megtapasztalhattátok a "magától" való növekedést (Mk 4,26—28), amelyről Jézus beszélt, és amelyet a ti közösségetek számára is ígér.

Az NCD Állapotfelmérés megkezdéséhez semmilyen előzetes képzésre nincs szükséged. Ugyanakkor a Magától. A természetes növekedés útja c. kiadvány átfogó képet ad az NCD szemléletéről, és talán a döntést is megkönnyíti. Feltétlenül lépj kapcsolatba az NCD magyarországi Nemzeti Partnerével, aki egyrészt válaszol kérdéseidre, másrészt rajta keresztül kezdhetitek meg az NCD Állapotfelmérést.

Egyszerű tervvel nagy eredményeket érhetnek el a közösségek

NCD… és még csak most kezdtük el